Blessurepreventie

“Met een goede hersteltraining is de kans groot dat de sporter niet terugvalt in zijn oude blessure.”

Blessurepreventie is het totaal aan maatregelen, die je kunt nemen, om schade aan de gezondheid ten gevolge van sportbeoefening te voorkomen.

Bij blessurepreventie is het belangrijk de persoonsgebonden (endogene) factoren en de omgevings gebonden (exogene) factoren optimaal op elkaar af te stemmen. Als belasting (exogeen) afgestemd wordt op de belastbaarheid (endogeen) kan theoretisch gezien nauwelijks een blessure ontstaan. Door de belasting groter te maken dan de belastbaarheid wordt de belastbaarheid van het lichaam vergroot en zie je aanpassingen in het gehele lichaam. Belangrijk is wel, dat je het lichaam steeds kans geeft om zich te herstellen. Want belasting en herstel is een functionele eenheid. Bij het sporten blijkt vaak dat de belasting te hoog is en dat hierdoor blessures heel langzaam binnen sluipen.

Blessure preventie bestaat voornamelijk uit het voorkomen van blessures, maar in de praktijk komt het meestal neer op het herstel na een blessure en daarna het voorkomen van een nieuwe blessure. Dit herstel en voorkomen van een nieuwe blessure of het opnieuw opspelen van de oude blessure doen we volgens een behandelplan.

Als u nog onder behandeling bent van een arts/fysiotherapeut, is het belangrijk dat we hier toestemming voor krijgen dan wel in samenspraak met behandelend arts/fysiotherapeut.

Een behandelplan kan bestaan uit het herstellen van de balans in de spieren, vaak worden andere spieren extra belast om de aangedane spieren/ gewrichten te ontlasten, waardoor de ene spier zwakker wordt en de andere spieren door de extra belasting korter worden en steeds meer gespannen.

Het herstellen van de balans bestaat dan ook uit het sterker maken van de zwakke spieren doormiddel van gerichte oefeningen en activerende massage. De gespannen spieren worden langer en soepeler gemaakt doormiddel van rekkingen (methode Janda) en een deactiverende massage.

Ook is het mogelijk om voor een training of wedstrijd een ondersteunende tape te krijgen en tevens krijgt u, indien nodig, dagelijkse oefeningen mee naar huis.

De eerste afspraak kan bestaan uit een intake gesprek, algehele inspectie, functietesten van het aangedane gewricht/spier en een eerste behandeling. Dit kan een uur tot anderhalf uur duren, zorg dus dat u de tijd heeft.

Contact