Sportmassage

“Massage is een preventieve en curatieve rol om goed te blijven bewegen.”

Een definitie van sportmassage is het toepassen van een aantal handgrepen op een ontbloot lichaamsdeel van een gezonde sporter, met als doel de lichamelijke conditie te verbeteren, te bestendigen en/of eventuele nadelige gevolgen van de sport weg te nemen of deze zo min mogelijk te voelen.

Sportmassage zorgt ervoor dat de vermoeidheidsverschijnselen die optreden als gevolg van lichamelijke inspanning verminderen en brengt de soepelheid in de spieren terug. De afvalstoffen ( vocht en lactaat) die zich in de spieren hebben opgehoopt veroorzaken vermoeidheid, spierpijn of kramp. Door het toepassen van sportmassage wordt de stofwisseling positief beïnvloedt. Hierdoor herstellen de spieren sneller en kan men sneller weer een bepaalde prestatie verrichten.

Kortom: een algehele ondersteuning en begeleiding van de sporter

Sportmassage wordt ook gebruikt om spieren voor een sportprestatie te activeren, als onderdeel van de warming up op tijdens de sportprestatie. Een ander effect dat vrijkomt na een sportmassage is psychische en lichamelijke ontspanning. Naast het ontspannende gevoel dat dit geeft zal ook dit effect het lichaam sneller herstellen.

Een belangrijk onderdeel is dus de massage zelf, maar bijvoorbeeld ook:

  • Onderzoek naar lichaamshouding, bewegingspatronen en eventuele correctie;
  • Bekijken en beoordelen van blessures;
  • Adviseren over omgaan met blessures of andere lichamelijke ongemakken;
  • Functietesten van spieren en gewrichten;
  • Opsporen van verhardingen of verkortingen in de spieren;
  • Aanleggen van tapes of bandages als ondersteuning voor verzwakte of herstellende gewrichten en spieren.
Contact